Pomorski Zespół Parków Krajobrazowych

76-200 Słupsk, ul. Poniatowskiego 4A

  • Dolina Łeby
    Dolina Łeby
  • Dolina rzeki Chociny
    Dolina rzeki Chociny
  • Jezioro Wielkie Brodno
    Jezioro Wielkie Brodno
  • Lasy sopockie
    Lasy sopockie
  • Leśne oczko
    Leśne oczko
  • Niszczycielska działalność wiatru
    Niszczycielska działalność wiatru
  • Rezerwat Kacze Łęgi
    Rezerwat Kacze Łęgi
  • Rozlewisko rzeki Zbrzycy
    Rozlewisko rzeki Zbrzycy
    separator

    Nad Jez. Milachowo.

  • Staniszewskie Zdroje
    Staniszewskie Zdroje
  • Ujście rzeki Brdy do Jez. Charzykowskiego
    Ujście rzeki Brdy do Jez. Charzykowskiego
    separator

    W głębi Jez. Długie i Jez. Karsińskie.

  • Zatoka nad Zalewem Wiślanym
    Zatoka nad Zalewem Wiślanym
  • Źródło Marii zimą
    Źródło Marii zimą
Pomorski Zespół Parków Krajobrazowych

Pomorski Zespół Parków Krajobrazowych

Plany Ochrony
Edukacja dla Przyrody
WFOŚiGW Sprawozdania
Pomorscy
Tradycyjne ogrody
Zamień nawłocie na malwy przy płocie
Misja Natura
MODRASZEK TELEJUS MOTYL ŁĄK PODMOKŁYCH
MODRASZEK TELEJUS
MOTYL ŁĄK PODMOKŁYCH
KOMIKS
Pomorski Zwrotnik Raka
Mapy

Niedziela 17 czerwca 2018r. upłynęła pod znakiem produktów tradycyjnych, których święto obchodzono przy Katedrze Oliwskiej w Gdańsku. Po raz pierwszy uczestniczyli w nim pracownicy Pomorskiego Zespołu Parków Krajobrazowych w Słupsku, w tym Wdzydzkiego Parku Krajobrazowego w Kościerzynie.
Na imprezie zorganizowanej przez Urząd Marszałkowski Województwa  Pomorskiego, liczni lokalni wytworcy prezentowali swoje produkty. Można było skosztować m.in. potraw, wypieków czy napojów przygotowanych według dawnych tradycyjnych przepisów, opartych na naturalnych składnikach czerpanych z bogactwa przyrody.
My również sięgnęliśmy do tradycji -do okresu, w którym natura była zintegrowana z życiem ludzi i zwierząt, a z jej bogactwa korzystano na co dzień. Zioła – zdrowie z natury, to był nasz temat. Przygotowana ekspozycja, z żywych roślin  w donicach oraz suszonych najpospolitszych ziół, wzbudzała zainteresowanie. Na stoisku WPK można było się dowiedzieć, jakie właściwości posiada np.rumianek pospolity, dziurawiec zwyczajny, koniczyna łąkowa, mniszek pospolity czy wiele innych roślin oraz jak je pozyskiwać, suszyć i przygotowywać do spożycia, by służyły zdrowiu.