Centrum Informacji i Edukacji Ekologicznej
zaprasza na webinar: Bez wyrzutów. Psycholog o marnowaniu jedzenia.
Transmisja odbędzie się na naszym profilu na Facebooku: facebook.com/CIEEGdansk
w dniu 9 marca 2023 roku o godz. 17:00
Marnować można czas, życie, pieniądze czy zasoby. Marnując jedzenie niweczymy wszystko po trochu. Marnowanie ma same negatywne konotacje a marnowanie jedzenia postrzegane jest jako coś niemoralnego. Zdarza nam się odczuwać wyrzuty sumienia kiedy wyrzucamy niedokończone resztki obiadu, albo wylewamy do zlewu garnek przesolonej zupy. Ale czy nasza moralność może sprawić, że będziemy marnować mniej? Zapraszamy na spotkanie z dr Michałem Misiakiem, psychologiem, który bada związek naszej moralności z marnowaniem jedzenia. Wyniki jego badań sugerują, że ten związek nie jest tak oczywisty, jak mogłoby się wydawać, a dużą rolę w naszym postrzeganiu marnowania jedzenia odgrywa kultura. Podczas spotkania porozmawiamy również o najnowszych badaniach psychologicznych, które wskazują jakie nawyki i zachowania, pomagają ograniczyć nam marnowanie jedzenia najbardziej.
Spotkanie finansowane jest ze środków Województwa Pomorskiego.
BIO: dr Michał Misiak, adiunkt w Inkubatorze Doskonałości Naukowej Being Human na Uniwersytecie Wrocławskim. Naukowo zajmuje się badaniem moralności, a szczególnie w kontekście marnowania jedzenia. Prowadził badania w kulturach nieuprzemysłowionych w Tanzanii i na Nowej Gwinei. Więcej informacji o nim o jego badaniach można znaleźć na stronie: michalmisiak.com